Opfriscursus soortenherkenning in botanische rand

Afgelopen donderdagmiddag vond de startbijeenkomst voor de vrijwilligers plaatst die aan de slag gaan met monitoring van botanische randen en percelen. Al heel wat jaren is er een kleine selectie van onze vrijwilligers hiermee actief in de zomermaanden.

De startbijeenkomst is dan het beginpunt en een opfriscursus in de soortenherkenning. Alhoewel er al heel wat vrijwilligers zijn met een grote kennis op dit vlak. Plantendeskundige Nico Jonker ging dit jaar met de vrijwilligers een rand te inventariseren. Met zo’n 10 vrijwilligers trokken we langs de oever bij een van onze leden en er zijn wel 33 verschillende soorten geïnventariseerd!

De komende maanden gaan de vrijwilligers aan de slag met de monitoring bij geselecteerde oevers en percelen van onze leden.

Biodiversiteit op het boerenerf gemeente Castricum

Deelnemers gezocht voor het project ‘Biodiversiteit op het boerenerf’ voor gemeente Castricum. Gemeente Castricum vindt biodiversiteit belangrijk. Met diverse maatregelen is de gemeente daarom bezig om de biodiversiteit te verbeteren binnen haar gemeentegrenzen. Zo ook in het buitengebied, de afgelopen 3 jaar is het project ‘Biodiversiteit op het boerenerf’ uitgevoerd bij al meer dan 70 deelnemers uit diverse gemeenten. Komend jaar gaat het project voor het eerst van start in Castricum en daarvoor zijn we opzoek naar nieuwe deelnemers. Het project zal de tweede helft van 2025 starten. Lees hier meer informatie en hoe aan te melden voor Biodiversiteit op boerenerf gemeente Castricum

 

Nieuwe online gids voor agrarisch natuurbeheer: de BoerenNatuurWijzer

BoerenNatuur heeft op 15 mei de BoerenNatuurWijzer gelanceerd: een praktische en toegankelijke online gids die agrarische collectieven, boeren en andere betrokkenen helpt bij effectiever agrarisch natuurbeheer. De website bundelt ecologische kennis en vertaalt die naar toepasbare tips en adviezen per soort en beheerpakket binnen het ANLb.

Met heldere tabellen en maandelijkse overzichten laat de BoerenNatuurWijzer zien wat de 65 doelsoorten nodig hebben op het gebied van voedsel, veiligheid en voortplanting – en hoe het beheer daarop kan worden afgestemd. De gids is ontwikkeld in samenwerking met o.a. OBN Natuurkennis en beheerders uit het veld, en blijft zich verder ontwikkelen op basis van nieuwe inzichten.

Bekijk de gids via www.boerennatuurwijzer.nl
Bekijk ook de introductievideo

Insecten monitoring op akkerranden

Twee jaar geleden waren er, voor het kleine zangvogeltjes project, twee diopsiscamera’s aangeschaft. Zo’n diopsiscamera kan volledig geautomatiseerd insecten fotograferen. Als er voor de gele plaat een insect langsvliegt dan maakt de camera automatisch een foto (ook ’s nachts met speciaal licht voor nachtvlinders). Naturalis analyseert als deze data en verzorgt de soortenherkenning.

Nadat de twee camera’s de eerste twee jaar ingezet zijn op graslandpercelen zijn ze nu verhuisd naar akkerbouwer Jan van Kempen in de Beemster. Daar is één camera afgelopen week geplaatst in een akkerrand met gangbaar mengsel en één camera is geplaats bij een akkerrand met een inheems mengsel. We zijn nieuwsgierig of hier verschillen uit gaan komen.

Het onderzoek loopt tot 1 september a.s.

Voor meer informatie neem contact op met Grada Kwantes, e-mail: g.kwantes@waterlandendijken.nl