• AAN DE SLAG

Als vrijwilliger aan de slag? Van harte welkom!

Wil je meewerken aan méér natuur en een mooier landschap in Noord-Holland? Dan ben je van harte welkom als vrijwilliger bij Water, Land & Dijken. Je kunt helpen door weidevogels te observeren, hun nesten te lokaliseren en ze te beschermen. Of door plantensoorten in kaart te brengen. Misschien maak je graag foto’s en/of video’s in ‘het veld’? Je bijdrage om samen met boeren te werken aan plattelandsnatuur is welkom. Dus kom de 600 vrijwilligers versterken die in onze regio al actief zijn.

Wat bieden wij?

  • We bieden je zinvol buitenwerk, dat je uitvoert samen met veel andere enthousiaste mensen.
  • We zorgen dat je goed aan de slag kunt. Al onze vrijwilligers kunnen meedoen aan cursussen en boeiende (en gezellige) informatieve avonden en excursies.
  • Als vrijwilliger ontvang je een speciale vrijwilligers nieuwsbrief. Zo ben je steeds goed op de hoogte van alle activiteiten van Water, Land & Dijken.

Gezocht!

We zoeken op dit moment:

Weidevogelbeschermers, in ons hele werkgebied, om vogels te observeren, stokken te zetten bij nesten, nestkappen te plaatsen, alles in samenspraak met de boer.

Tijdbesteding: in de periode van circa 15 maart – circa 15 juni minimaal een dagdeel per week. Je werkt in een klein team van vrijwilligers bij een boer. Het is mooi buitenwerk. Let op: je hulp is onmisbaar in het seizoen dus we vragen je tussen 1 maart en 15 juni niet voor een langere aangesloten periode op vakantie te gaan.

Gezocht!

Vrijwilligers voor akkermonitoring:

In de huidige vorm van landbouw is het slecht gesteld met veel akkervogels.
Water, Land & Dijken wil de leefgebieden voor akkervogels verbeteren en gaat daarom de  akkerpakketten uitbreiden door o.a. het aanleggen van akkerranden en wintervoedselakkers.

Om een goed beeld te kunnen krijgen van de aantallen en vogelsoorten die op de akkers voorkomen, is monitoring belangrijk. Momenteel zoeken wij vrijwilligers voor de volgende monitoring:

Wintermonitoring bij wintervoedselakkers
Telling 1 x per maand van half oktober tot begin maart.
Bij sneeuwval of lage temperaturen worden extra tellingen ingelast.

Voorjaarsmonitoring bij akkerranden en vogelakker
Telling 3-4 ochtendbezoeken in het voorjaar

Helpt u mee?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Niki Wensink, e-mail: n.wensink@waterlandendijken.nl – tel.nr. 06-25482057

Gezocht!

vrijwilligers voor het droneteam!

Water, Land & Dijken heeft afgelopen voorjaar volop gebruikt gemaakt van de weidevogeldrone. Het hele broedseizoen lang  is de drone ingezet om nesten van weidevogels op te sporen, waarbij veel ervaring is opgedaan. Misschien heeft u de drone ook zelf in actie gezien!

Ook dit jaar gaan wij de drone zo veel mogelijk inzetten. Om dit mogelijk te maken, zijn wij op zoek naar 2 enthousiaste vrijwilligers die het huidige team van 5 dronebestuurders willen versterken. Van deze vrijwilligers wordt verwacht dat zij:

  • bereid zijn om in februari/maart een tweedaagse cursus te volgen in Enschede (datums volgen nog);
  • in het weidevogelseizoen (april t/m juni) ca. 2x per week inzetbaar zijn om met de drone vluchten uit te voeren;
  • over goede digitale vaardigheden beschikken;
  • in bezit zijn van een rijbewijs en een eigen auto met voldoende kofferbakruimte (reiskosten worden vergoed).

De vluchten worden uitgevoerd in het hele werkgebied van Water, Land & Dijken en dienen voor zonsopgang plaats te vinden. Vroeg opstaan is dus onvermijdelijk. Het uitvoeren van de vluchten neemt op een ochtend maximaal 3 uur in beslag. Bij het vliegen en het analyseren van de data is het nodig een tablet en laptop te gebruiken. Dit wordt op de cursus uitgelegd, maar enige handigheid met deze apparaten is wel vereist.

Komt u het droneteam versterken? Stuur dan vóór 25 januari een bericht naar secretariaat@waterlandendijken.nl. Wij nemen vervolgens contact met u op.

Als u eerst meer informatie wilt, neem dan contact op met Marieke Stam op 06-12550294.

Bij meerdere aanmeldingen zullen wij op basis van telefonische gesprekken kandidaten selecteren.

Je aanmelden als vrijwilliger of eerst nog meer weten?

Bel tijdens kantooruren met Winnie van der Kroon – 0299 43 74 63 of stuur een mail aan info@waterlandendijken.nl waarin je aangeeft wat je graag zou doen of waar je nog wilt weten.

Graag tot ziens!