WLD telefonisch en per e-mail bereikbaar

Om risico’s zo goed mogelijk te vermijden volgt Water, Land & Dijken het advies op van de overheid, RIVM en ArboNed en is het kantoor minimaal bezet vanaf 2 juni. Het kantoor is alleen op afspraak te bezoeken om bijvoorbeeld iets af te leveren of op te halen. De medewerkers werken nog zoveel mogelijk vanuit huis. De medewerkers zijn via onderstaande contactgegevens bereikbaar.

Contactgegevens kantoormedewerkers:

Walter Menkveld, Directeur
06-25341881, w.menkveld@waterlandendijken.nl

Jan Kees den Rooijen, Financieel manager
jc.rooijen@waterlandendijken.nl

Winnie van der Kroon, Secretariaat medewerker
0299-437463, info@waterlandendijken.nl

Susette Luger, Project ondersteuning
s.luger@waterlandendijken.nl

Martine Bijman, Projectleider
06-25374307, m.bijman@waterlandendijken.nl

Annemarie Koelemeijer, Projectleider
06-25593447, a.koelemeijer@waterlandendijken.nl

Els Wennekers, Project uitvoering
e.wennekers@waterlandendijken.nl

Els van Leeuwen, Financieel medewerker
e.leeuwen@waterlandendijken.nl

Contactgegevens veldcoördinatoren:

Marieke Stam
Mobiel tel nr.: 06 – 154 29 987, m.stam@waterlandendijken.nl
Werkgebied: Schermer, Eilandspolder, Mijzen, Starnmeer, Oterleek, Kalverpolder en Wormer- en Jisperveld, Beemster

Monique Hoffenaar
Mobiel tel nr.: 06-152 50 924, m.hoffenaar@waterlandendijken.nl
Werkgebied: Oostzanerveld, Ilperveld, Katwoude, Varkensland, Wijdewormer

Tanja Verbij
Mobiel tel nr.: 06 – 255 17 727, t.verbij@waterlandendijken.nl
Werkgebied: Waterland-Oost, Monnickendam, Marken, Zuiderwoude, Uitdam

Tessa Hoogeveen
Mobiel tel nr. : 06 – 213 21 439, t.hoogeveen@waterlandendijken.nl
Werkgebied: Krommenie, Assendelft, Heiloo, Limmen, Castricum, Uitgeest, De Woude, Westzaan, Bergen, Egmond, Schoorl

Willem Overweg
Mobiel tel nr.: 06 – 116 90 890, w.overweg@waterlandendijken.nl
Werkgebied: Zeevang, de Beetskoog

Aanvullende maatregelen in het veld

 

Gisteren heeft het kabinet aanvullende maatregelen gepresenteerd inzake de aanpak van het coronavirus in ons land. De LandschappenNL en de provinciale coördinatoren boerenlandvogels hebben zich vandaag gebogen over de vraag of dat tot een aanvullend advies in de richting van weidevogelbeschermers in het veld moest leiden. Op basis daarvan willen wij u graag het volgende meegeven.

Alle bijeenkomsten in het kader van het vrijwilligerswerk zijn nu opgeschort tot en met 1 juni a.s.

Dat geldt niet voor de werkzaamheden van vrijwilligers die zich bezig houden met de inventarisatie en bescherming van soorten als boerenlandvogels, weidevogels, amfibieën en akkervogels, gerelateerd aan het broedseizoen. Maar houdt de richtlijnen van het RIVM scherp in de gaten, deze kunnen wijzigen!  Zie bijgaande link: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Op basis van de meest recente richtlijnen adviseren wij u het volgende:

–     Houdt de richtlijnen van de Rijksoverheid en het RIVM in de gaten en handel daarnaar.

–     Besluit u om veldwerk te gaan doen, ga dan bij voorkeur alleen op pad, zo nodig maximaal met twee personen, met de daarbij behorende 1,5 meter afstand.

–       Veldwerk is toegestaan. Besluit zelf of u wel of niet het veld in gaat. Neem geen onnodige gezondheidsrisico’s.

–       Beperk de werkzaamheden zoveel mogelijk tot bescherm- en inventarisatiewerkzaamheden waarbij legsels of kuikens gevaar lopen.

–       Stem vooraf telefonisch of digitaal de eventuele betreding van erf en boerenland en/of andere werkzaamheden af met de (agrarische) grondeigenaren.

–       Ga niet naar binnen bij (agrarische) grondeigenaren. Spreek zo nodig buiten af.

–       Onderzoek de mogelijkheid om met bijvoorbeeld 3 of 4 personen te videobellen met Whatsapp, mocht u behoefte hebben aan een groepsgesprek met relevante personen om het vrijwilligers-werk te bespreken/plannen.

–       Voer alle gegevens digitaal in via de Boerenlandvogelmonitor, direct in het veld, of later thuis op laptop, pc of tablet.

–       Stel, zoals gebruikelijk, na elk veldbezoek het boerenbedrijf c.q. de betrokken eigenaren en organisaties op de hoogte van uw resultaten en stem af over eventuele vervolgbezoeken.

–     Mocht u een bezoek aan het veld niet vertrouwen vanwege de risico’s voor corona, maak dan uw eigen keuze op basis van uw eigen gezondheid, ook rekening houdend met anderen en de officiële richtlijnen die er zijn. Voel u niet gedwongen om per sé het veld in te gaan.

–     Blijf vooral telefonisch en/of digitaal communiceren met elkaar en alle belanghebbenden zoals agrariërs/ collectieven/loonwerkers/wbe’s/ tbo’s en medewerkers van al deze organisaties.

Tot zover. Mocht u twijfelen over de noodzaak van bepaalde activiteiten, neem dan gerust contact op met uw provinciale organisatie.

Met vriendelijke groet, namens LandschappenNL,

Theo Vogelzang
Coördinator Monitor Boerenlandvogels

DEZE bovenstaande TEKST KUNT U OOK LEZEN OP Boerenlandvogels Nederland onder het kopje nieuws

Resultaten akkervogelmonitoring 2024

Een tiental vrijwilligers van Water, Land & Dijken heeft het afgelopen jaar akkervogeltellingen uitgevoerd op diverse vogelakkers in de Schermer en Beemster. Een vogelakker is een meerjarig en volvelds beheerpakket, dat bestaat uit een afwisseling van stroken met een meerjarig eiwitgewas, granen en kruiden. Dit biedt het hele jaar door voedsel, schuil- en broedgelegenheid voor akkervogels en roofvogels. Maandelijks zijn alle vogels geteld die gebruik maken van deze akkers. Daarbij zijn erg mooie waarnemingen gedaan. Zo zijn er onder andere patrijzen, groenlingen, houtsnippen en paapjes gezien.

Meer weten over de resultaten? Lees hier het complete verslag:

Resultaten akkervogelmonitoring 2024

Inschrijven voor project ‘Agrarisch Natuurlijk’ is weer mogelijk

Melkveehouders die hun bedrijf willen versterken met natuur- en landschapsbeheer kunnen weer deelnemen aan Agrarisch Natuurlijk, een project van BoerenNatuur en ZuivelNL. Dit project biedt gratis advies en praktische handvatten om natuurbeheer in je bedrijfsvoering op te nemen. De inschrijving is open tot en met 2 mei, er is nog plaats voor vierhonderd boeren. In eerdere rondes deden al meer dan 500 veehouders mee. Veehouders ontvangen bij deelname aan dit project een vergoeding van € 700,-.

Ben je actief in ons werkgebied? Dan kun je via Water, Land & Dijken gratis advies en begeleiding krijgen bij het kiezen van beheerpakketten (BBM) die passen bij jouw bedrijfsvoering én het gebied. De uitvoering van de beheermaatregelen start in 2026.

BoerenNatuur en ZuivelNL ontwikkelen samen een methode waarmee financiële beloningen op basis van KPI’s voor biodiversiteit mogelijk worden—door bijvoorbeeld banken, overheden en andere betrokken partijen. De praktijkervaringen uit het project Agrarisch Natuurlijk vormen hiervoor de basis.

Volgens beide organisaties draagt deze aanpak bij aan een extra verdienmodel voor boeren, een gezonder ecosysteem, betere bodemkwaliteit en een toekomstbestendige landbouw waarin meer groen ook echt loont.

Interesse? Schrijf je in! Kijk op http://www.agrarischnatuurlijk.nl voor meer informatie en aanmelding.

Voor vragen kun je contact opnemen met Grada Kwantes, via g.kwantes@waterlandendijken.nl

Eerste grutto-ei en scholekstereieren van Nederland!

Eerste grutto-ei en scholekstereieren van Nederland gevonden in ons werkgebied!

Donderdag 27 maart was een feestelijke dag voor de weidevogels én voor Water, Land & Dijken! Op dezelfde dag werden zowel het eerste grutto-ei als de eerste scholekstereieren van Nederland ontdekt, en beide vondsten vonden plaats in ons werkgebied.

Vroege scholekster in de Oterlekerpolder
Rond 09.45 uur vond Willem Overweg, veldcoördinator van Water, Land & Dijken, een nest met scholekstereieren op het graslandperceel van veehouder Aldert Dekkers in de Oterlekerpolder. Willem, een ervaren veldcoördinator, heeft al vaker het eerste scholeksterei van het seizoen ontdekt, en deze vondst is opnieuw een mooie erkenning van zijn scherpe blik en toewijding.

Grutto primeur in Oostzaan
Later op de dag, om 12.40 uur, was het raak in Oostzaan. Vrijwilliger en voormalig veldcoördinator Wout de Jong vond daar het eerste grutto-ei van Nederland op het land van familie K. Lust. Het nest was diep verscholen, maar Wouts getrainde oog wist het moeiteloos te vinden. De eieren zijn gecontroleerd en goedgekeurd door Jerry Lust van Landschap Noord-Holland.

Een goed begin van het broedseizoen
Beide vondsten markeren het begin van een nieuw weidevogelseizoen en zijn een belangrijk signaal voor het behoud van deze prachtige soorten. Water, Land & Dijken is trots op het werk van onze vrijwilligers en coördinatoren, die zich met hart en ziel inzetten voor de bescherming van de weidevogels in ons werkgebied.

We kijken uit naar een succesvol seizoen vol broedende grutto’s, scholeksters en andere weidevogels!

Lancering boekje ‘Kleine zangvogels in het boerenland’

Op dinsdag 11 maart hebben we tijdens de startavond het weidevogelseizoen afgetrapt met onze leden en vrijwilligers. Als verrassing werd het boekje ‘Kleine zangvogels in het boerenland’ gepresenteerd en uitgedeeld aan alle aanwezigen. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Eugène Otte, voorzitter van Fonds Edwin Bouw.

Verbetering van het leefgebied voor zangvogels in graslanden
In 2020 is Water, Land & Dijken, in samenwerking met het Fonds Edwin Bouw, gestart met een project om het leefgebied van zangvogels in graslanden te verbeteren. Tussen 2021 en 2023 zijn verschillende maatregelen getest in samenwerking met boeren en vrijwilligers, waaronder het aanleggen van insectenstroken en het uitstellen van het maaien van graslanden. De maatregelen, zoals het aanbieden van extra voedsel en het uitstellen van het maaien, hadden een positief effect op de zangvogelpopulaties. Toch bleek dat het beheer maatwerk vergt en dat er geen standaardoplossing voor succes is.

Boekje ‘Kleine zangvogels in het boerenland’
Om de bevindingen en aanbevelingen uit dit project te delen, heeft Water, Land & Dijken een speciaal boekje ontwikkeld. Deze uitgave richt zich op drie kleine zangvogels: de gele kwikstaart, de graspieper en de veldleeuwerik. Het boekje biedt praktische tips waarmee boeren en vrijwilligers het leefgebied van deze vogels kunnen verbeteren en hun voortbestaan kunnen ondersteunen. De vormgeving werd verzorgd door JoStudio en de illustraties zijn gemaakt door Jolanda Henskens.

Voor WLD leden en vrijwilligers:
Wil jij het zangvogelboekje ook ontvangen? Neem dan contact op met je veldcoördinator of ons kantoor.

Eerste kievitsei van Noord-Holland gevonden op Marken

Het eerste kievitsei van Noord-Holland is op 12 maart om 11:23 uur op Marken gevonden door melkveehouder Tim Terlouw in het werkgebied van Agrarische Natuurvereniging Water, Land & Dijken (WLD). De twee eieren zijn gecontroleerd door Landschap Noord-Holland en het betreffen echte, verse kievitseieren!

Terwijl hij aan het mest uitrijden was, zag Tim vanaf de trekker de kievit opvliegen en keek hij recht in het nestje. “Na tien jaar ervaring word je steeds beter in het vinden van de nesten” aldus Tim. “Met de trekker kun je heel dichtbij komen, terwijl ze op of vlakbij het nest blijven zitten. Het vinden van een nest met eieren blijft een heel bijzonder moment.”

Passie voor boerenlandvogels
Tim en zijn vader Wim Terlouw van mts Terlouw zetten zich al jarenlang in voor het agrarisch natuurbeheer en de bescherming van de weidevogels. Ondersteund door vrijwilligers, worden nesten opgespoord en beschermd en tellingen uitgevoerd. In samenwerking met Water, Land & Dijken worden verschillende vormen van weidevogelbeheer toegepast, denk aan het creëren van plasdrassen en rustpercelen en extensieve beweiding.

Signaal voor de start van het boerenlandvogelseizoen
Het boerenlandvogelseizoen 2025 is begonnen met het vinden van het eerste kievitsei. Boeren werken samen met vrijwilligers, agrarische natuurverenigingen en natuurorganisaties om de nesten te beschermen. Vrijwillige boerenlandvogelbeschermers gaan tot half juni wekelijks het veld in om nesten te zoeken, te beschermen en bevindingen met boeren te delen.

Vrijwilligers en boeren dragen bij aan herstel biodiversiteit
Vrijwilligers helpen boeren niet alleen met het zoeken en beschermen van nesten, maar fungeren vooral als extra ogen in het veld. Door het aantal vogels en hun gedrag te monitoren, kan de boer het beheer, zoals maaien en andere werkzaamheden, beter afstemmen. Het grootste aantal weidevogels bevindt zich nog steeds buiten het beschermde Natuurnetwerk Nederland, waardoor de inzet van boeren en vrijwilligers essentieel is.

Cursussen en opleiding
Vrijwillige boerenlandvogelbeschermers kunnen bij Landschap Noord-Holland cursussen volgen en veldbegeleiding krijgen om de kunst van vogelbescherming onder de knie te krijgen.

Terugblik op geslaagde startavond weidevogelseizoen

Op dinsdag 11 maart vond de startavond plaats van het weidevogelseizoen in Hotel De Rijper Eilanden. Ruim 200 vrijwilligers, boeren en andere geïnteresseerden waren aanwezig. Wat een opkomst!

Na een warme opening van voorzitter Frank de Wit verzorgde het team van Water, Land & Dijken (WLD) diverse presentaties over onder meer de inzet van de drone voor het vinden van nesten en het belang van tellingen. Ook werd de vraag gesteld wat je zou willen doen met de €500 miljoen extra subsidie voor agrarisch natuurbeheer die is toegezegd door het kabinet.

Speciale aandacht werd besteed aan zes jubilarissen. Deze vrijwilligers zetten zich al 25 jaar met veel energie in voor de bescherming van de weidevogels. Uit handen van directeur Water Menkveld kregen zij een mooi tegeltje uitgereikt. De avond werd vervolgd met een bijzondere verassing voor iedereen. Het jaar 2025 is binnen WLD uitgeroepen tot het ‘Jaar van de kleine zangvogels’. Vanuit het Fonds Edwin Bouw is budget beschikbaar gesteld om onderzoek te doen naar deze kleine zangvogels. Voor het delen van de kennis en praktische tips over de gele kwikstaart, de veldleeuwerik en de tureluur, heeft WLD een prachtig boekje ontwikkeld. Alle aanwezigen hebben een exemplaar in ontvangt mogen nemen tijdens de startavond.

Ter afsluiting van de startavond werd de markt geopend. Aanwezige ondernemers op de markt waren: Hans Engberts Mandenmaker van Engberts natuurlijk;  Carina Oosterhuis met keramiek van dierenindetuin; Landschap Noord-Holland, Nienke Kwikke met voorlichtingsmateriaal voor vrijwliigers;  Het Kooghuis met streekproducten; Lydia Klok van Polderbijen. Ook was er een kraam met tweedehands natuurboeken.

Heb je geen kans gezien naar de startavond te komen en wil je toch graag het vogelboekje ontvangen? Neem contact op met je veldcoördinator.

Groen licht voor drie agrarische samenwerkingsverbanden

BoerenPerspectief biedt gratis advies bij toekomstkeuzes

Duurzame broedlocaties een groene toekomst

Rotary Club Purmerend sponsort visdiefeiland

In dit nieuws artikel vertelt onze veldcoördinator Willem Overweg over een bijzonder initiatief:

Het succes van de visdiefeilandjes in de plasdrassen is al een aantal keren belicht en ook afgelopen jaar waren de broedeilandjes weer goed bezet door de visdieven en kluten. In sommige plasdrassen werd afgelopen jaar zelfs een 2e eilandje aangelegd.

Henk Velink, coördinator weidevogelbeschermer van WLD, vroeg een tijd geleden aan mij of hij info materiaal over weidevogel bescherming kon krijgen. Henk wilde namelijk een presentatie geven voor de Rotary club en mogelijk dat daar nog een donatie uit voort zou komen. Ik wees Henk op het succes van de broedeilandjes voor de visdief en hoe mooi het zou zijn als de Rotary club zo’n schelpen eilandje zou sponsoren.

Als broedlocatie had ik de plasdras bij de molen in Etersheim van de Fam. Vrolijk in gedachten. In deze plasdras broeden al enkele paartjes visdieven en kluten maar een voor hen ingericht schelpen broedeilandje miste nog. Deze plasdras is een uitgelezen plek om zo’n eilandje aan te leggen en mooie bijkomstigheid is dat het grote publiek vanaf het dijkje bij de molen heel mooi zicht kan maken op de broedlocatie en uiteraard mooie reclame voor de Rotary Club, de Familie Vrolijk en Water, Land en Dijken. Een mooi sponsorbord zou dan ook niet mogen ontbreken. Joost en Jan Vrolijk hadden inmiddels ook akkoord gegeven voor aanleg van het eilandje in de plasdras.

Henk kreeg voor zijn presentatie de beschikking over een aantal mooie promotie foto’s en filmpjes van succesvolle andere eilandjes. Hopelijk zou dat helpen om ze over de streep te trekken. Henk ging ermee aan de slag maar kon uiteraard niets beloven of toezeggen. Hij zou zijn best doen bij de Rotary Club. Begin december kwam Henk op de lijn met de verheugende mededeling dat het bestuur van de Rotary Club had besloten een schelpeneilandje te sponsoren.

De materialen werden snel besteld en de grote big bags schelpen werden al op voorhand door Jan en Joost naar de juiste locatie gebracht. Altijd weer een spannend klusje in deze tijd van het jaar om met een trekker en platte kar een drassige plasdras op te rijden. Gelukkig had het vorig weekend ietsie pietsie gevroren en het kon net. Komt bij dat over 3 weken weer het water op de plas dras gaat en dan kun je het verder wel vergeten om de plas dras op te rijden.

Wat restte was nog de aanleg van het eilandje zelf. Gelukkig kan ik voor dit soort klusjes en projectjes steevast rekenen op een aantal super vrijwilligers. Ik doe nooit vergeefs een beroep op ze en dat was ook nu het geval. Ik had mijn app oproep nog maar amper verstuurd of had al per omgaande reactie van meer dan genoeg enthousiastelingen die mee wilden helpen met de aanleg. Dat is toch hartverwarmend. Had min of meer een luxe probleem want ik had eigenlijk teveel aanmeldingen maar hoe meer zielen hoe meer vreugd zullen we maar zeggen.

Afgelopen woensdag verzamelden we bij boerderij “de Klaverhoeve” van de familie Vrolijk. Na eerst gezellig aan de koffie en thee met koek te hebben gezeten gingen we met een groot gezelschap naar de plasdras. Loek Londo vrijwilliger en huisfotograaf van de WLD zorgde voor de nodige sfeerplaatjes en binnen 1 ½ uur was de klus geklaard en hadden we een prachtig eiland aangelegd.

Over ruim 3 maanden komen de 1e visdieven na een lange reis weer terug uit het overwinteringsgebied in Afrika en degenen die Etersheim kiezen als broedgebied hebben dan een keuze. Als ik visdief was zou ik het wel weten. Ik zou kiezen voor de schelpjes en namens de visdieven zeg ik de: Rotary Club Purmerend, hartelijk dank en ik durf eigenlijk wel hardop te zeggen dat broedsucces op deze locatie verzekerd is.

Geschreven door: Willem Overweg. Veldcoördinator bij Water, Land & Dijken.