Duurzame broedlocaties voor een groene toekomst

De afgelopen jaren heeft Water, Land & Dijken in samenwerking met boeren en vrijwilligers maar liefst 150 scholeksterplateaus en 15 broedeilanden voor visdieven gerealiseerd. Het resultaat overtrof al onze verwachtingen! Dankzij dit succes hebben we besloten om de broedlocaties voortaan van duurzame materialen te maken. Samen met Drijvend-Groen hebben we de eerste duurzame broedlocaties ontwikkeld. De nieuwe materialen gaan meer dan 20 jaar mee, wat betekent dat we de komende jaren een betrouwbare plek kunnen bieden voor de scholeksters en visdieven om te broeden.

Tessa Hoogeveen, projectleider ANLb: “Duurzaamheid is niet alleen een keuze voor de natuur, maar voor de toekomst van ons allemaal. Deze stap onderstreept ons commitment aan natuurbehoud en duurzame initiatieven.”

Er zijn inmiddels drie visdiefeilanden geplaatst, waarvan één in een sloot en één in een plasdras in Oosthuizen en één in een sloot in Beets. Ook zijn er door onze veldcoördinatoren 25 scholeksterplateaus verspreid bij leden voor plaatsing op diverse locaties. Bestaande broedvlotten die toe zijn aan vervanging, zullen worden vervangen door de nieuwe duurzame uitvoering. Afhankelijk van het succes van het project, worden locaties voor toekomstige plaatsing bepaald.