Project

Nieuwe ronde biodiversiteit op boerenerven gemeente Alkmaar

Deelnemers gezocht voor nieuwe ronde project Biodiversiteit op het boerenerf gemeente Alkmaar

Gemeente Alkmaar vindt biodiversiteit belangrijk. Met diverse maatregelen is de gemeente daarom bezig om de biodiversiteit te verbeteren binnen haar gemeentegrenzen. Zo ook in het buitengebied; in samenwerking met agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken en stichting Landzijde (landbouw & zorg) is de afgelopen 3 jaar het project Biodiversiteit op het boerenerf geweest. Daaraan hebben al meer dan 40 deelnemers in de gemeente Alkmaar meegedaan. Komend jaar krijgt het project een vervolg en daarvoor zijn we op zoek naar nieuwe deelnemers.

Doe je mee?

Heb je een agrarisch bedrijf in de gemeente Alkmaar? Wil je de biodiversiteit op je erf vergroten? Meer insecten, meer vogels, egels of vleermuizen? Met een paar maatregelen op het boerenerf kun je al een groot verschil maken. Aanmelden kan door een mail te sturen naar secretariaat@waterlandendijken.nl. Er geldt voor dit project in 2024 een maximum aantal deelnemers die wordt bepaald op volgorde van aanmelding.

Hoe gaat het in z’n werk?

Een veldcöordinator van Water, Land & Dijken komt langs voor een erfscan. Daarmee wordt de huidige biodiversiteit van het erf in beeld gebracht. Vervolgens wordt, in samenspraak met de deelnemer, bepaald wat er verbeterd zou kunnen worden en wat de wensen zijn. Via een bestellijst kunnen daarna (fruit)bomen, vaste planten, nestkastjes of plantgoed voor bijvoorbeeld een heg/haag besteld worden. Er is van alles mogelijk. De onkosten hiervoor worden vergoed door de gemeente Alkmaar. De enige verbintenis is dat je het zelf plant en plaatst en ervoor zorgt dat de uitgevoerde maatregelen minimaal vijf jaar goed worden beheerd.

Wil je meer weten? Neem contact op met Grada Kwantes, g.kwantes@waterlandendijken.nl of 06-25482057.

Hier kunt u de flyer Boerenerven gezocht downloaden