Wij doen in oplossingen

Enige weken geleden waren we op vakantie in Brabant. Zo fietsend door de bossen zie je dat dit een hele andere natuur is dan bij ons en dat het beheer van bossen dan ook heel anders is dan weidevogelbeheer. Bossen hebben bijvoorbeeld geen vleugels, geen predatoren met pootjes en ze verblijven niet een groot deel van het jaar in verre zuidelijke landen.

Weidevogelbeheer vergt inspelen en bijsturen op de omstandigheden en samenwerken met alle partijen in het gebied.  Dit klinkt logisch, maar juist dat gelijkwaardig samenwerken is niet vanzelfsprekend in deze tijd.

Er worden al meer opgaven over het platteland uitgestrooid en iedereen vindt er wat van. Als je daar nog de ambitieuze klimaatdoelen overheen legt, dan praat iedereen alleen nog maar over problemen en schuld van de ander.

Als vereniging zijn wij daar niet van. Ons motto is: laat anderen maar praten over problemen wij DOEN in oplossingen.

Door consequent zo te denken ben ik ervan overtuigd dat problemen en opgaven zo een oplossing krijgen die echt gaat werken en haken er makkelijker partijen aan die ook op zoek zijn naar een oplossing. Als we dan vanuit die houding samenwerken, dan is goed weidevogelbeheer niet ingewikkeld maar uitdagend en leuk.

En dan kunnen mensen, net als wij tijdens onze vakantie deden van de Brabantse bossen, genieten van dit mooie landschap dat onderhouden wordt door boeren, met een goede waardering voor hun inzet.

Een fijne vakantie,

Frank de Wit, voorzitter Water, Land & Dijken