• Start Weidevogelseizoen 2021

 • Start Weidevogelseizoen 2021

 • Start Weidevogelseizoen 2021

 • Start Weidevogelseizoen 2021

Beste vrijwilligers, leden, geïnteresseerden,

Wat hadden we graag samen met boeren en vrijwilligers het nieuwe weidevogelseizoen met een startavond in Hotel De Rijper Eilanden willen inleiden. Helaas kan dat echt nog niet. Maar desalniettemin, het weidevogelseizoen is van start gegaan, de eerste kievitsnesten zijn al gevonden, op Texel de eerste en in ons gebied in de Zeevang op 14 maart jl.

Op deze pagina vindt u een filmpje van onze voorzitter Frank de Wit die u graag toespreekt bij de start van het weidevogelseizoen. Ook vindt u nieuwe instructiefilmpjes o.a. over hoe nesten in te voeren via de mobiele telefoon en op welke manier vlaggen gezet kunnen worden ter bescherming van weidevogels wanneer de boer gaat maaien.

Optimistisch kijken we uit naar betere tijden, waarin wij elkaar weer op een bijeenkomst mogen treffen, wij houden u op de hoogte, via onze digitale nieuwsbrief en website.

De Vrijwilligersraad van Water, Land & Dijken wenst u een mooi seizoen.

Foto: Vrijwilligersraad

Foto: Kievit in kleurenpracht

Onze voorzitter Frank de Wit spreekt u graag toe aan de start van weidevogelseizoen 2021.

De ‘Vrijwilligerskrant’ is als verrassing per post verzonden aan alle vrijwilligers op 18 maart jl. Deze krant is een initiatief van de Vrijwilligersraad en dient als alternatief voor de gebruikelijke bijeenkomst bij de start van het weidevogelseizoen. U kunt de krant hier ook digitaal lezen.

Oproep Gouden Grutto Pul 2021 nominaties

Dit jaar zal voor de negende keer de Gouden Gruttopul worden uitgereikt. Dit is een trofee voor de boer (of collectief van boeren) die in het lopende jaar zich bovengemiddeld heeft bezig gehouden met weidevogelbescherming op zijn/haar bedrijf. Bedrijven kunnen worden voorgedragen door iedereen die actief is in de bescherming van boerenlandvogels: vrijwilligers, collega-boeren, veldcoördinatoren, buren of omwonenden van een bepaald bedrijf. Voordrachten kunnen worden gedaan tot 1 augustus 2021.

Een deskundige jury zal uit de voordrachten een keuze maken, en enkele bedrijven nomineren. In november zal de Gouden Gruttopul trofee worden overhandigd aan het winnende bedrijf. Daarbij wordt ook een bedrag van € 250,00 beschikbaar gesteld. Dit geld kan (in overleg tussen boer en vrijwilligers) naar eigen goeddunken worden besteed.

Voordrachten kunnen worden gedaan bij het secretariaat van Water Land & Dijken.

Nieuwe instructiefilmpjes voor weidevogelbeschermers

Twee nieuwe filmpjes met instructies over hoe bepaalde hulpmiddelen in te zetten om tijdens het seizoen weidevogels te beschermen. Klik op het filmpje om het te zien, meer informatie en instructies zijn te vinden op de pagina ‘instructies voor vrijwilligers’

Weidevogels beschermen in coronatijd

Voor de veiligheid van alle betrokkenen bij het uitvoeren van het veldwerk in coronatijd hanteren we de volgende richtlijnen in overeenstemming met het overheidsbeleid:

 • Houd 1 ½ meter afstand;
 • Werk met maximaal twee personen per weiland/perceel;
 • Kom niet samen met de hele groep en de boer.

Houd de richtlijnen van de overheid in de gaten, deze kunnen wijzigen.

Wij houden u ook op de hoogte via de vrijwilligersnieuwsbrief en/of onze website.

Gebiedsindeling veldcoördinatoren

Iedere veldcoördinator heeft een eigen werkgebied. U kunt op de kaart hiernaast de indeling van de veldcoördinatoren per 1 januari 2021 vinden en hun telefoonnummers.

De WLD veldcoördinatoren zijn:

 • Monique Hoffenaar, tel: 06-15250924
 • Marieke Stam, tel: 06-15429987
 • Tanja Verbij, tel: 06-25517727
 • Tessa Hoogeveen, tel: 06-21321439
 • Willem Overweg, tel: 06-11690890

Klik op de kaart voor een grotere versie, deze is ook te printen.