Vleermuis (f)luisteren?!

Foto: Rosse Vleermuis. Fotograaf: Jaap Schelvis, met dank aan Saxifraga

Soort werk: op en rond het boerenerf het inventariseren van vleermuizen met behulp van een bat-detector.

Periode: in de maanden augustus t/m oktober, ’s avonds in de schemering.

Frequentie en duur: Minimaal 4 nader te bepalen avonden beschikbaar tijdens schemering.

Fysieke inspanning: licht, de bat-detectors worden ter beschikking gesteld.

Omschrijving

Overdag zal je ze niet tegenkomen, want het zijn echte nachtdieren, maar ze komen meer voor dan je denkt. Toch hebben vleermuissoorten het moeilijk. Doordat huizen beter geïsoleerd worden verdwijnen verblijfplaatsen, het voedselaanbod (insecten) neemt af en door lichtbronnen is er een tekort aan donkere plekken. Daarnaast is er nog veel onbekend over vleermuizen door het verborgen, nachtelijke leven dat ze leiden.

Juist op boerenerven komen verschillende soorten vleermuizen voor. Hier zijn vaak nog (oudere) gebouwen te vinden, zoals stolp, schuren en huis, waar de vleermuizen nog een verblijfplaats kunnen vinden. Ook wordt het buitengebied vaak minder belast met lichtbronnen. Bovendien zijn er meer insecten te vinden bij sloten, vee en gewassen, dan in strak bestraatte woonwijken.

Werkzaamheden

Komend jaar willen we een aantal vrijwilligers opleiden om in groepjes van 2 of 3 personen bij een aantal boeren te gaan monitoren of er vleermuizen aanwezig zijn en welke soorten. Een veldcoördinator met ervaring zal deze vrijwilligers in theorie en praktijk opleiden en vervolgens begeleiden.

De monitoring wordt ’s avonds tijdens de schemering uitgevoerd met behulp van een bat-detector.

Meer weten of interesse in deze vrijwilligers taak? Neem contact op met het secretariaat van Water, Land & Dijken via secretariaat@waterlandendijken.nl