Kievit en tureluur nest pal naast elkaar

Onze WLD huisfotograaf Loek Londo is tevens vrijwilliger weidevogelbescherming. Vrijdagochtend jl. was veld coördinator Willem Overweg met Loek op pad. Hoe dat was leest u hieronder in het vrolijke verslag van Willem:

Vrijdagochtend was ik met onze huisfotograaf  Loek Londo in kader van weidevogel bescherming op pad. Uiteraard had Loek zijn fotoapparatuur bij zich. Loek had de week ervoor nesten van kieviten en scholekster gevonden op de percelen van Ron Prinsze in Warder waar Loek met echtgenote Liesbeth  vrijwilliger is. Ik zou Loek assisteren met het registreren van deze nesten middels Loeks telefoon in de Boerenlandvogel monitor. Ja,  ook Loek gaat met zijn tijd mee door de nesten mobiel in te voeren.

De door Loek gevonden en gemarkeerde nesten werden snel opgezocht waarna ze ter plekke met de juiste coördinaten in het systeem werden gezet. Met Loek is het altijd een leuk, informatief en gezellig samenzijn maar tijdens het teruglopen is het ook zaak om scherp en alert te blijven op de aanwezigheid van nog meer nesten. Zo met gepaste tussenruimte naast elkaar lopende vinden we gelijktijdig een nest van een kievit en tureluur die met een tussenruimte van ca. 1,5 mtr uit elkaar liggen. Ongeveer de lengte van een markeerstok. Je weet dat het voorkomt in de praktijk.  De tureluur zoekt de bescherming van de felle kievit tegen predatoren. Je leert en leest dat tureluur- en kievitnesten soms in elkaars nabijheid kunnen liggen maar met een goede stoklengte verschil tussen de nesten is het toch wel een bijzonder en uniek moment  als je dit persoonlijk meemaakt.  Voor Loek was het in ieder geval de 1e keer.

Uiteraard moet zo’n moment op de gevoelige plaat worden vastgelegd maar dit keer was niet Loek de fotograaf maar ik. Gelijktijdig was er een probleem. Ik ben a-technisch op gebied van fotografie en camera’s. Heb er echt nul komma nul verstand van maar gelukkig is Loek een geduldig mens in de uitleg hoe met zo’n mooie camera om te gaan.  Dan komt zijn achtergrond in het onderwijs weer naar boven drijven. De camera van Loek stelt zichzelf scherp dus dat maakte het zelfs voor iemand zoals ik nog mogelijk om wat mooie foto’s te nemen van een trotse Loek bij beide nesten en bij het invoeren in de BLVM van deze nesten.

Kortom, het was een prachtige ochtend waarbij we over en weer van elkaar geleerd hebben.

Willem Overweg, veldcoördinator Zeevang.