Doe ook mee met boerenzwaluwen tellen

We gaan boerenzwaluwnesten tellen!

Onlosmakelijk verbonden met het boerenland: waar vee is, zijn boerenzwaluwen. Veel agrariërs wijzen ‘hun’ zwaluwen zo aan en zijn er ook trots op. Eigenlijk is de boerenzwaluw de beste werknemer die een boer zich kan wensen. Met een menu van zo’n 50.000 muggen, vliegen en andere insecten per week zijn het de ideale natuurlijke insectenbestrijders. Genoeg reden dus om ze te koesteren.  In het verleden zijn er vaker tellingen geweest maar nu wordt het tijd om weer eens te kijken hoe het er voor staat

Doe ook mee met  boerenzwaluwen tellen

We roepen iedereen op om op het eigen bedrijf de boerenzwaluwen te tellen. Als agrariër kunt u dit zelf doen of natuurlijk ook samen met vrijwilligers.

Online lezing

Kijk naar de boeiende online lezing over de boerenzwaluw van Bernice Griffon van Sovon.
Zij geeft tips over het zoeken van de nesten en het tellen en is er toelichting op de telinstructies.
U kunt deze lezing hier bekijken.

En, u kunt hier lezen waar u op moet letten bij het tellen van de nesten. Ook zijn er spiegels op telescoopstokken beschikbaar om de hoger gelegen nesten te controleren. U kunt deze ophalen bij ons op kantoor, Slenkstraat 70. Wel even bellen (0299-437463) om te checken of er nog spiegels zijn en of er iemand op kantoor is.

Tijdens twee telrondes worden alle bewoonde nesten van de boerenzwaluw in kaart gebracht:

  • De 1e telronde wordt gedaan in de periode van 20 mei tot 10 juni
  • De 2e telronde wordt gedaan van 5 juli tot 25 juli

De resultaten van de telling worden ingevoerd via de website van Boerenlandvogelmonitor, zoals u ook gewend bent met de weidevogels.