Agrarische Vlindermonitoring

Er zijn 405 soorten nachtvlinders geteld in het agrarisch gebied. Het hoogste aantal tot nu toe! De Vlinderstichting presenteerde half november de resultaten van de vlinder tellingen door de boeren die deelnemen aan BIMAG (Boeren Insecten Meetnet Agrarische Gebied). Een nieuwe soort is bijvoorbeeld de katoendaguil, die werd 17 keer gezien. En ook de zeldzame spaanse vlag werd op veel plekken gezien. In totaal hebben dit jaar 143 boeren en tuinders samen 25.000 nachtvlinders geteld.

Er waren ruim 20 boeren, uit alle delen van het land, aanwezig. Zowel uit Groningen als uit Limburg. Het mooie is dat het ook melange was van de verschillende soorten bedrijven. Het overgrote deel is melkveehouder of akkerbouwer, maar ook de fruitteelt en de schapenhouderij waren vertegenwoordigd. Er was op de interactieve middag veel ruimte voor het delen van ervaringen.

Kortom een energieke middag met heel veel positieve energie. Zelfs boeren die al 5 jaar meedoen hebben weer zin in het nieuwe seizoen! Hoe mooi is dat. Volgend jaar is er ruimte voor extra deelnemers, want het is belangrijk dat het vlinder meetnet groeit, meer monitoring geeft meer inzicht. Wit u meedoen? Neem contact op met Tanja Verbij, t.verbij@waterlandendijken.nl

Spaanse vlag

Katoendaguil

(beide beelden van de Vlinderstichting)