Zomerexcursie: zeehonden en lepelaars spotten op het Wad – Bustrip naar Den Oever – zaterdag 1 juli 2023

We vertrekken 9.30 uur uit Purmerend en komen rond 10.15 uur in Den Oever aan. Na een wandeling over de strekdam naar het Waddenbelevingspunt en een bezoek aan de visafslag kunnen we rond 12.00 uur aan boord van MS de Dageraad waarna we om 12.15 uur (ongeveer 1,5 uur voor laag water) vertrekken richting het Wad. Aan boord kunnen we de zelf voorziene lunch nuttigen.

De robbentocht duurt ongeveer tweeëneenhalf uur en begint aan de Oostkade in Den Oever. Van daaruit varen we langs de Stevinsluizen aan het begin van de afsluitdijk. We komen langs de Banaan, lepelaars gebruiken deze leidam om aan te sterken voor hun reis naar Afrika. Met zijn spierwitte veren, prachtige kuif en zwarte lepelvormige snavel is de vogel een bijna exotische verschijning in Nederland. De leidam is in de winter van 2019 verstevigd en verhoogd. In februari 2020 is de oorspronkelijke begroeiing teruggebracht zodat dat de lepelaarskolonie op de leidam kon terugkeren voor het broedseizoen. Zullen we nesten zien? We passeren drooggevallen zandbanken waar verschillende soorten vogels voedsel zoeken en rusten.

Na ongeveer een half uur komen we bij de zeehonden aan. Op het Wad komt zowel de gewone als de grijze zeehond voor. De grijze zeehond is de grootste soort, mannetjes kunnen wel 2,50 m worden, die van de gewone zeehond 1,90 m. Zeehonden foerageren in dieper water en gebruiken de drooggevallen zandbanken als rustplaats, waarbij zij zich niet storen aan langsvarende boten. Zodoende kunnen wij ze uitgebreid observeren in hun natuurlijke omgeving en dat maakt dit een bijzondere belevenis!

Met vloed varen we weer naar de haven van Den Oever, hier komen we rond 14.45 uur aan waar de bus op ons staat te wachten om ons weer naar Purmerend te brengen.

Programma:

9:15:  Verzamelen in Purmerend, P+R N244 ter hoogte van Kwadijk.
9:30:  Vertrek bus naar Den Oever. Let op: de bus vertrekt stipt op tijd! (Uiteraard kunt u ook op eigen gelegenheid naar Den Oever gaan: geef dit dan wel door bij uw aanmelding).
10:15: Gelegenheid om het Waddenbelevingspunt en de visafslag te bezoeken en horeca te gebruiken.
12:00: Aan boord van MS de Dageraad aan de Oostkade.
12:15: Vertrek boot.
14:45: Terugkomst boot.
15:00: Vertrek bus terug naar Purmerend, aankomst +/- 15:45.

Aantal deelnemers: busreis: maximaal 50, vaartocht: maximaal 60.
Horeca: er is horeca in Den Oever bij het haventerrein, op eigen gelegenheid te gebruiken. Op de boot zijn koffie, thee en andere dranken te koop (contant te betalen).

Zin om mee te gaan? U kunt zich aanmelden via secretariaat@waterlandendijken.nl, onder vermelding van naam, adres en naam excursie.
Geef daarbij s.v.p. aan:
– of u met de bus mee wilt of op eigen gelegenheid naar Den Oever komt;
– of u een introducé wilt meenemen: ja/nee (Nb. vrijwilligers gaan vóór bij te grote inschrijving);
– of u toch mee wilt als uw introducé niet mee kan: ja/nee.

Datum

01 jul 2023
afgelopen

Tijd

09:15 - 16:00

Locatie

P+R N44 ten hoogte van Kwadijk
Type activiteiten