Wandeltocht langs Alkmaardermeer

Uitnodiging wandeltocht langs het Alkmaarder- en Uitgeestermeer, met thema wintervogels en winterbloeiers, woensdag 28 december 2022, 11:00

Als hekkensluiter van het excursieprogramma van 2022 houden we een winterwandeltocht door de polders tussen Uitgeest en Akersloot en langs het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Onderweg nemen we de tijd om bloeiende wilde planten te zoeken en wintervogels te spotten. Tussen de stopplekken wandelen we lekker door in een stevig tempo om warm te blijven. Na afloop bezoeken we het nabijgelegen Restaurant Havenrijk in Uitgeest om koffie of thee met heerlijk warme apfelstrudel te nuttigen.

De route loopt eerst door Uitgeest en daarna over een grasdijkje in de Castricummerpolder. Halverwege de tocht beslissen we of we de vogelkijkhut in de Hempolder bezoeken, waarmee de route 1,6 km langer wordt. De terugweg gaat door de Dorregeesterpolder langs de fraai gelegen Dorregeestermolen en over een grasdijkje met een prachtig weids uitzicht op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Langs de oever liggen mooie rietlandjes en kleine met riet omzoomde watertjes die we via bruggetjes kunnen oversteken. Het laatste deel van de wandeling gaat over Recreatieterrein Dorregeest terug naar het beginpunt.

Vele soorten stand- en trekvogels overwinteren op het meer, langs de oevers en in de polder. Blauwe en Bruine kiekenkdief en diverse overwinterende ganzen worden hier regelmatig gezien, evenals Kuifeend en Smient. Kans op zeldzamere watervogels als Brilduiker, Dodaars en Nonnetje is er ook. Vanuit het riet laten Cetti’s zanger, Baardman en Waterral zich wel eens horen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van soorten die we kunnen treffen; we laten ons verrassen.

Het zoeken naar bloeiende planten doen we in het kader van de Eindejaarsplantenjacht van de Floron, zie voor informatie: https://www.floron.nl/plantenjacht . Het gaat hierbij alleen om soorten, aantallen hoeven niet te worden genoteerd en daardoor is het makkelijk uitvoerbaar. Voorbeelden van soorten die in deze tijd bloeiend gevonden kunnen worden zijn Madeliefje, Paardenbloem, Witte en Paarse dovenetel, Scherpe boterbloem, Kleine veldkers en Grote ereprijs. En wie weet komen we verrassende soorten tegen.

Programma: verzamelen om 11:00, wandelen van 11:15 tot +/- 15:00, na afloop een warme versnapering in Restaurant Havenrijk.
Startpunt: parkeerplaats bij Recreatieterrein Dorregeest aan de Parallelweg in Uitgeest.

Wandelafstand: 8,8 km, mogelijk verlengd tot 10,4 km.

Meenemen: lunch en iets te drinken voor onderweg, verrekijker, goede wandelschoenen.

Vereist: een redelijke conditie i.v.m. wandelafstand en –tempo. Planten- en vogelsoortenkennis is niet nodig.

Aantal deelnemers: maximaal 15

Begeleiding: Marjolein van der Tol van de excursiewerkgroep

Wanneer u zich aanmeld, graag met onderstaande gegevens sturen naar secretariaat@waterlandendijken.nl

Ik geef mij op voor de wandeltocht langs het Alkmaarder- en Uitgeestermeer op 28 december a.s.
Naam        :
Adres        :
Woonplaats :
Tel nr :

Na afloop ga ik mee naar Restaurant Havenrijk: ja/nee

Introducé mee: ja/nee (Nb. Vrijwilligers gaan vóór bij te grote inschrijving)
Wilt u toch mee als uw introducé niet mee kan: ja/nee

Datum

28 dec 2022
afgelopen

Tijd

11:00 - 15:30

Locatie

parkeerplaats bij Recreatieterrein Dorregeest aan de Parallelweg in Uitgeest
Type activiteiten

Organisator

Marjolein van der Tol