Rondleiding Fort K’IJk in Uitgeest, zondag 24 maart 2024

Rondleiding Fort K’IJk in Uitgeest, zondag 24 maart 2024

In het eeuwenoude veenweidelandschap tussen Uitgeest en Krommeniedijk ligt Fort K’IJk (Fort bij Krommeniedijk), één van de 45 forten van de Stelling van Amsterdam. Tijdens deze rondleiding komen we te weten wat zich in verschillende periodes in en om dit fort heeft afgespeeld. Onze gids heeft een persoonlijke binding met deze plek, en kan er smeuïge anekdotes en bijzondere wetenswaardigheden over vertellen.

Dit fort heeft in 2017 een ware gedaantewisseling ondergaan. Het is nu een levendig fort waar veel is te zien en te beleven. Fort K’IJK is het belevingscentrum waar je ervaart waarom natuur, landschap en krijgsgeschiedenis hier samenkomen. Een deel van het fort biedt tegenwoordig woonruimte aan autistische jongeren.

Rondom de fortwachterswoning is in 2022 een geurende inheemse bloemen- en kruidentuin aangelegd. Studenten van Vonk (voorheen Clusius College) leren hier meer over natuurinclusieve landbouw en het vergroten van de biodiversiteit. Na afloop van de rondleiding kunnen we in de theeschenkerij van het fort de bijzondere smaak proeven van de thee uit de kruidentuin.

Daarna is er gelegenheid om vanuit de K’IJk-koepel, het uitkijkpunt bovenop de voormalige hefkoepel van het fort, te genieten van het prachtige weidse uitzicht op de polder. Hier staat tot half maart het land onder water om duizenden weidevogels na hun lange reis te laten aansterken. Tijdens onze excursie is het waterpeil weer gezakt zodat de vogels hier kunnen broeden. Van dit schouwspel kunnen we dus ook genieten met onze verrekijker.

Datum: zondag 24 maart 2024

Adres: Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest (gratis parkeren)

Verzameltijd: 10:45

Start- en eindtijd rondleiding: 11:00 tot ong. 12:30. Daarna gelegenheid voor thee drinken en vogels kijken.

Aantal deelnemers: maximaal 20

Inbegrepen: na afloop een heerlijk kopje kruidenthee uit de K’IJktuin

Meenemen: verrekijker en eventueel iets te eten/drinken

meld u hier aan!

Datum

24 mrt 2024
afgelopen

Tijd

10:45 - 12:30

Locatie

Fort K'IJk Uitgeest
Lagendijk 22 - 1911 MT UItgeest
Type activiteiten