Rondwandeling in het Wildrijk, Sint Maartenszee, vrijdag 26 april 2024

Rondwandeling in het Wildrijk, Sint Maartenszee, vrijdag 26 april 2024

Het Wildrijk is een bijzonder bosgebiedje van 17 hectare bij Sint Maartenszee in de Zijpepolder. Het is een restant van de voormalige buitenplaats die in 1630 is aangelegd als Plantagie het Wildrijck. Bijna ging dit unieke bos eind jaren dertig van de vorige eeuw verloren door voorgenomen kap, maar gelukkig werd het aangekocht door de destijds pas opgerichte stichting Noordhollandsch Landschap (het huidige Landschap Noord-Holland) en werd het voor altijd veilig gesteld.

Wie dit van buiten strakke rechthoekige bos binnenwandelt, belandt in een sprookjeswereld met kronkelende paadjes tussen oude abelen, eiken en lindes en met stekelvarens als ondergroei. Ook stinzenplanten tieren hier welig: in het voorjaar sieren bosanemonen, voorjaarszonnebloemen en wilde narcissen de bosbodem. Maar het paars van de overvloedig bloeiende boshyacinten is pas echt betoverend.

Via de schoonwatersloot vanuit de duinen wordt het Wildrijk gevoed met schoon water, waarmee de vochthuishouding in het bos op peil blijft, en de natuurwaarden worden behouden. Vele broedvogelsoorten vinden hun plek in het bos, zes vleermuissoorten overwinteren er, en tientallen soorten paddenstoelen komen er voor. In elk seizoen is het de moeite waard dit bos te bezoeken.

Deze dag maken we genietend van de stinzenplanten en ander natuurschoon een rondwandeling in het Wildrijk met de boswachter, die ons vertelt over het boeiende heden en verleden.

Startpunt: Belkmerweg, Sint Maartenszee. Gratis parkeren op de parkeerplaats bij Zeeweg 9A, Sint Maartensvlotbrug.

Verzamelen: 10:15 uur

Start- en eindtijd: 10:30 – 12:30 uur
Aantal deelnemers: maximaal 20

U kunt zich hier aanmelden.
Geef daarbij s.v.p. aan:
– of u een introducé wilt meenemen: ja/nee (Nb. vrijwilligers gaan vóór bij te grote inschrijving),
– of u toch mee wilt als uw introducé niet mee kan: ja/nee.

Datum

26 apr 2024
afgelopen

Tijd

10:15 - 12:30
Type activiteiten