Rondleiding in Molen de Paauw, een unieke hennepklopper

Langs de Nauernasche Vaart staat een prachtige molen met een uniek verhaal. Molen de Paauw is de enige hennepklopper ter wereld! Dat deze werkende hennepklopper hier staat is te danken aan een groep bevlogen vrijwilligers. Een bezoek aan deze molen is onvergetelijk.

In 2008 ontstond het plan voor de reconstructie van De Paauw op de plek waar ooit een oliemolen stond, en die eind negentiende eeuw werd gesloopt. Oliemolens zijn nog genoeg te vinden in de omgeving; een reden om te kiezen voor een hennepklopper, een kenmerkend molentype in de Zaanstreek van de Gouden Eeuw, maar waarvan geen enkele bewaard bleef.

Met behulp van historische tekeningen en boeken konden de vrijwilligers achterhalen hoe een hennepklopper gebouwd moet worden en hoe het ambacht van het hennepkloppen stap voor stap verloopt. Daar komt heel wat bij kijken.

Tijdens de rondleiding wordt door de enthousiaste vrijwilligers het fascinerende verhaal van de herbouw en werking van de molen verteld en wordt het hennepkloppen gedemonstreerd en uitgelegd. Je komt ogen en oren te kort in deze prachtige molen die hier al eeuwen lijkt te staan!

Meld je hier aan! Let op: je krijgt een bevestiging of je (en eventueel je introducee) met de excursie mee kan (max 20 personen).

  Adres: Nauerna 43b, 1566 PD Assendelft (Nauerna)

Starttijd: 11:00 uur
Eindtijd: +/- 12:30 / 13:00
Aantal deelnemers: maximaal 20

Datum

08 jun 2024
afgelopen

Tijd

11:00 - 12:30

Locatie

Molen de Paauw
Nauerna 43b, 1566 PD Assendelft (Nauerna)
Type activiteiten

Organisator

Water, Land & Dijken
Email
info@waterlandendijken.nl