Rondleiding Fort bij Edam – zaterdag 18 maart 2023

De Stelling van Amsterdam, de tussen 1880 en 1920 aangelegde 135 km lange verdedigingslinie rondom de hoofdstad, heeft een prominente plaats in het Noord-Hollandse landschap. Één van de best bewaarde forten hiervan is het Fort bij Edam.

De lokalen in dit fort zijn ingericht zoals ze vroeger gebruikt werden door de bewoners. In de keuken zijn de grote kookketels en boiler nog aanwezig, alsof er gisteren nog eten is bereid voor de officieren en manschappen van het fort. Op het fortterrein zijn de originele bergloods en het fortwachtershuis nog aanwezig, en ten noorden is ook het open polderlandschap in de Zeevang nog als vroeger.

De biodiversiteit op het fortterrein is indrukwekkend dankzij de rust en de grote variatie aan biotopen op een klein oppervlak. Zo zijn er maar liefst 130 vogelsoorten en 190 plantensoorten waargenomen. Op één van de betonnen muren groeien 18 soorten korstmossen. Ook bijzondere vis-, amfibieën-, libellen- en vlindersoorten gedijen goed in de gracht of in de vegetatie.

Deze dag worden we door de gids van Stichting Fort bij Edam rondgeleid. We horen alles over de boeiende geschiedenis van dit fort en de Stelling van Amsterdam, en zien met eigen ogen hoe het leven in het fort ooit was. Ook brengen we een bezoek aan het fortterrein en het dak van het fort.

Verzamelen: 9:45
Start- en eindtijd: 10:00 – 11:30
Startpunt: Fort bij Edam, Oorgat 10, 1135 CR Edam
Aantal deelnemers: maximaal 20
Horeca: na afloop van de rondleiding wordt koffie/thee aangeboden in het fort.

U kunt zich aanmelden via secretariaat@waterlandendijken.nl , onder vermelding van naam, adres en naam excursie.
Geef daarbij s.v.p. aan:
– of u een introducé wilt meenemen: ja/nee (Nb. vrijwilligers gaan vóór bij te grote inschrijving),
– of u toch mee wilt als uw introducé niet mee kan: ja/nee.

Datum

18 mrt 2023
afgelopen

Tijd

10:00 - 11:30
Type activiteiten