Cursusavond dagvlinders – dinsdagavond 16 mei 2023 – GECANCELD

Gecanceld vanwege te weinig deelnemers

 

Cursusavond op dinsdagavond 16 mei

Het gaat niet zo goed met de vlinders in Nederland. Sinds het begin van de twintigste eeuw verdwijnen er steeds meer soorten. De Vlinderstichting volgt vanaf 1990, met behulp van telgegevens, nauwgezet de trends van alle vlindersoorten en doet onderzoek.  Mede door de inzet van enthousiaste tellers, zijn er al verschillende successen geboekt en laten sommige vlindersoorten in ons land zelfs een heel voorzichtig herstel zien. Ook Water, Land & Dijken draagt haar steentje bij door boeren en particulieren enthousiast te maken voor het aanleggen van o.a. bloemenlinten in De Beemster. Want bloemen, daar houden vlinders van.

Benieuwd hoe vlinders leven, wat rupsen eten en hoe belangrijk bloemen en grassen zijn voor hun voortbestaan? Dan is hier de kans om dat aan de weet te komen op onze vlinderavond.

Hans Boerma, vrijwilliger bij Water, Land & Dijken, maar ook heel actief als vrijwilliger bij de  Vlinderstichting, gaat ons deze avond meenemen in het leven van de vlinder. Wat is een vlinder, wie zijn hun vijanden en hoeveel kilometer kunnen ze vliegen? En nog veel meer.

Om alle ontwikkelingen op de voet te volgen, en waar mogelijk initiatieven te nemen tot herstel, is monitoren (tellen) van de vlinders absoluut noodzakelijk. Tegenwoordig kan dit heel eenvoudig via de app Butterfly Count die u op uw mobiele telefoon kunt zetten. Deze app wordt in heel Europa gebruikt om dagvlinders te monitoren. U kunt overigens de waarnemingen ook thuis op uw computer invoeren. Hans zal u hier alles over vertellen.

Na de cursusavond gaan we ook een middag het veld in, in het Twiske. We gaan op zoek naar vlinders en Hans laat zien hoe de app Butterfly Count werkt.

Zoals al gemeld is Hans Boerma heel actief bij de Vlinderstichting. Hij draagt de vlinders een warm hart toe en zet zich ook in om de vlinders te beschermen. Hij is daarom graag bereid om deze  informatieavond over vlinders te geven en een middag met de vrijwilligersgroep in het Twiske  op  zoek te gaan naar diverse soorten vlinders en nog meer te vertellen. Hij vraagt echter wel een tegenprestatie van de vrijwilligers!

En dat is met de app minimaal  één kwartiertje vlinders te monitoren op een zelf uitgezochte mooie zomerdag. Misschien gewoon in uw achtertuin of op een ander mooi plekje bij u in de buurt. Heel leuk om te doen en uw waarneming is van groot belang voor de Vlinderstichting.

Deze cursus bestaat uit:

  • 1 informatieavond op dinsdagavond 16 mei 2023 van 20.00 – ± 22.00 uur in Purmerend
  • 1 veldexcursie op zaterdag 27 mei om 13.30 uur in het Twiske om de opgedane kennis in de praktijk te brengen.
  • Omdat de vlinders niet vliegen bij slecht weer, hebben we voor de veldexcursie een reservedatum. Dat is zaterdag 3 juni 2023

 

U kunt zich voor deze cursus opgeven bij Water, Land en Dijken

email info@waterlandendijken.nl

 

Praktijk dag op zaterdag 27 mei – 13.30 uur – in het Twiske – exacte tijd en locatie volgt
Bij slecht weer op zaterdag 27 mei (vlinders vliegen niet bij slecht weer) reserve datum op zaterdag 3 juni.

Nadere informatie volgt.

Horeca:

U kunt zich aanmelden via secretariaat@waterlandendijken.nl, onder vermelding van naam, adres en naam excursie.

Datum

16 mei 2023
afgelopen

Tijd

20:00 - 22:00

Locatie

Water, Land & Dijken
Slenkstraat 70, 1441 MS Purmerend
Type activiteiten